Si pensem en el cinema i música: plaça Joan Garcia-Nieto, olor d’estiu, gandules, crispetes i alguna cervesa per treure la calor de les nits dels dimecres de juliol. El passat dijous 15 d’octubre es va presentar l’última creació d’aquest cicle, que havia estat cancel·lada a l’estiu a causa de les restriccions sanitàries.

Aquest cop, la imatge va canviar i ens vam trobar amb un fred prematur, mantes, cadires amb distància de seguretat i mascaretes. El que no va desaparèixer van ser l’escalfor i el caliu del projecte, dels músics creadors i de la gent que es va apropar a compartir la vetllada amb nosaltres.

A l’escenari vam poder veure a “Los Astronautas del Modo”, que són el Jason Perera, un gran descobriment, i la pratenca Anna Sánchez, a qui ja fa molt de temps que li seguim la pista de ben a prop. Ell amb el seu violí i l’electrònica i ella amb el piano i la seva veu, venien a acompanyar amb una creació sonora original el gran clàssic “Nanook l’esquimal”, considerat el primer documental de la història.

Adaptant-se molt bé al llargmetratge, els músics van voler mostrar, sense cap pretensió, la realitat. Amb paisatges sonors fets amb sons inserits de manera artificial i efectes instrumentals, van plasmar les grans planàries gelades del Canadà. Van utilitzar música costumista però amb tocs modals, creant així una mena de minimalisme tribal i provocant sensacions de tendresa al descobrir el dia a dia dels personatges. En resum, un viatge que ens va transportar dels sons més jazz fins a colors del mateix Hans Zimmer.

Vam arribar al final i “Los Astronautas del Modo”  van voler donar les gràcies a totes per venir, per escoltar el seu savi avís de portar la manta de casa i reivindicar que la cultura és segura. Nosaltres volem agrair-los a que, en ple mes d’octubre i  tenint en compte la situació actual, ens vam fer senti, per un moment, que era juliol i que no tot ha canviat.

Àlbum de Flcikr Foto: Elena Álvarez