Paraula de Dones: un guateque disruptiu

Notícia
Compartir a:
dimecres, març 15, 2023 - 17:00

El passat 11 de març, La Capsa va acollir el seu particular Guateque, el fruit d'un procés de treball col·lectiu!

El passat 11 de març, La Capsa va acollir el seu particular Guateque: una celebració escènica que culminava el procés de treball de l’actual edició del Paraula de Dones. Un procés liderat per l’artista Alba Rihe, on s’ha posat al centre l’humor, l’error, l’escena i el cos com a motors de creació d’un espectacle inèdit que ha conjuminat l’esperit crític i el gaudi. La sororitat i la col·lectivitat han filat conceptualment les diferents manifestacions artístiques amb les quals s’ha generat un guateque disruptiu fet des de la clau de gènere. Us deixem amb la crònica de la nit:

Sala i escenari estan plens d’un públic que avui té el dret d’ocupar-ho tot. Al centre una taula/tarima que indica que alguna cosa és diferent aquesta edició. De sobte, entren a la sala un grup de vint individus, vestits totalment de blanc i comencen a refregar-se trossos de gelatina vermella al ritme d’una veu que ens parla d’un ‘guateque’ futur i distòpic. El desconcert i l’absurd es converteixen en ferramentes des d’on expressar queixes, denúncies i crítiques a un sistema patriarcal que, tautològica y constantment, ens oprimeix a totes.

Així es crida a la manifestació que les companyes engeguen amb tot tipus d’elements: missatges amb una redundància justificada i que converteixen aquest Paraula de Dones amb un espai de trobada d’idees que, des d’una perspectiva crítica qüestionen un humor blanc i heteronormatiu que no ens representa. Un humor que trobem ben present a la pel·lícula de ‘El Guateque’ de Blake Edwards (1968) i que demana ser deconstruit i reinventat.

En aquesta edició, l’Anna Rosa, l’Adeli, la Sarai, l’Emma, l’Ana, la Lucía, la Yoyo, la Lenny, la Cris, la Paula, la Lidia, la Mari Carmen, la Mari, la Yasmin, l’Eva, la Lluïsa, la Laura, l’Ana i la Noelia de la mà de la directora, Alba Rihe, han preparat un espectacle per sortir-se’n de les pròpies àrees de confort. Per mitjà de les representacions teatrals s’han expressat queixes i demandes entorn al dret propi d’enunciació. Una proposta que contraposa a aquells clàssics que durant tant temps han dedicat les seves lletres a sexualitzar i cosificar a la dona.

De les crítiques a aquestes lletres difícils d’escoltar, passem a la lectura coral del manifest, fins que arribem a un rap que ens parla de l’esgotament que produeix el poc reconeixement del fet d’encarregar-se de les cures.  I és llavors quan, des d’una abraçada col·lectiva, es genera un ‘JUNTAS SOMOS IMPULSO’ que culmina amb uns tambors que fan saltar a un públic entregat i content. Volen sostenidors i el gaudi es contagia, mentre el Grup de Dones Percussionistes de la Colla de Gegants del Delta segueixen fent soroll.

Finalment, la Maria, la Carmen, la Virginia, la Marina, la Paula i la Mercè  van seguir la festa, posant en pràctica tot l'aprés al taller de DJ Trapella, que hem realitzat els últims mesos a La Capsa. Juntes, van posar la guinda final a aquesta nova edició del Paraula.

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA