Dispositiu de Cançó Protesta Experimental
Projecte guanyador de l'edició 2024. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"
Rescatem el Patrimoni Acústic i Sonor del Prat (Com ens relacionem amb el nostre espai i territori?)
Projecte guanyador de la convo /UNZIP 2021 dins la modalitat "Música i Territori impulsada per La Capsa
Impulsat per Ginebra Raventós i Emilio Marx i amb l'acompanyament de Cristian Marco.
Durant aquesta experiència de creació comunitària es reflexiona sobre la importància del patrimoni acústic i sonor per a la comunitat. Com aquests sons I aquestes escoltes constitueixen la nostra memòria col·lectiva? Com es vinculen amb els nostres afectes? Com formen la nostra identitat col·lectiva? Quines narratives comunes generen?
A partir d'aquesta pràctica ens qüestionarem la realitat de les amenaces del patrimoni i promourem la consciència del rol actiu que poden tenir els membres de la comunitat per a generar discursos polítics, crítics, estètics i artístics.Ho farem amb una metodologia molt simple i intuïtiva que tothom pot entendre i utilitzar sense tenir grans coneixements previs.
"Ens reunim a la plaça de la Vila gravadores en mà. És divendres a la tarda i es sent la remor de desenes de veus que es posen al dia mentre prenen alguna cosa a les taules de les terrasses, cadires que s'arrosseguen, rialles, nens que criden, adults que els hi fan "sht", motos que s'acosten i s'allunyen, brisa. Tots coincidim que aquest paisatge sonor clarament és patrimoni del Prat així, que l'enregistrarem. Tot seguit les nostres passes s'acosten a l'església, ens aturem, esperem al mossèn perquè ens obri la cripta. La majoria no coneixíem l'espai, ara el paisatge sonor contrasta amb la plaça: és recollit i molt silenciós i cada petit so ressona. Posem l'atenció en l'acústica de la cripta que ens retorna les nostres veus en reverberació recordant-nos que hem entrat a un espai sagrat. Ens passegem per la cripta fent alguns sons amb la veu o els palmells i escoltem com l'espai els retorna, fins que decidim des d'on enregistrarem. Inflem els globus, que són les nostres eines per salvaguardar les acústiques dels espais, quedem en silenci, premem els botons de gravar, i l'esclatem. El so rebota impactant per totes les parets. Genial, ja hem capturat la primera impremta acústica d'un espai del Prat! Tenim la sort que el mossèn ens convida també a poder enregistrar l'església situada al damunt de la cripta i repetim el procés.
A continuació ens tornem a aturar a la plaça, que està més efervescent encara i enregistrem el so de tot el que passa. Continuem pel mercat, ara caixes enregistradores, safates de gel de la peixateria cruixint, dependentes oferint productes, veus fent cua fins que arribem a l'Artesà. El so del bar està on fire així que també l'haurem d'enregistrar mentre fem temps perquè ens obrin la sala del teatre. Acabem la nostra deriva sonora allà, entrem pels camerinos a l'escenari com els actors de veritat, ens repartim per les butaques amb les diferents gravadores, inflem l'últim globus del vespre que esclata contundent i sec com un bon teatre ha de sonar."
Crònica de Cris Marco sobre l'acompanyament del projecte:
"No és gens habitual trobar persones amb les quals compartir inquietuds que encara no sabies que tenies.
Per exemple: imagina que avui et contacta un veí amb el qual no parles habitualment, però et cau bé i et proposa fer una sortida a un llac per anar a comptar capgrossos per una investigació científica. Que fas? Doncs hi vas. Encara que no sàpigues res d'aquests simpàtics amfibis anurs.
O si et suggereixen acompanyar a algú a catalogar instruments de treball Laietans trobats a un antic magatzem. No en saps res de forja o de treballar el camp, però hi vas.
Són dos exemples inventats, però no són impossibles. Per això, el dia que ens van presentar el projecte UNZIP d'aquest any, informant-nos que es tracta d'anar a caçar les reverberacions d'alguns espais del Prat per convertir-les en FX usables per a tothom, vàrem dir sí, encara que no ho haguéssim fet mai.
L'equip que ho promou, la Ginebra Raventós i l'Emilio Marx, són molt potents i des del principi queda clar que tenen molta experiència fent això mateix. Dona tranquil·litat veure que algú sap en quina direcció remar! Jo en aquell moment no sabria ni per on començar.
Després arriben els altres participants, persones que com jo han vist una oportunitat per relacionar-se amb el seu territori d'una forma diferent. La Nikka, en David, en Raul, en Nico... i més gent que gaudeix del so, van participant en el projecte i tots junts anem descobrint el plaer d'explotar globus gegants en els espais més interessants del Prat, acústicament parlant, carregats amb les nostres enregistradores digitals, com uns caça fantasmes de barri.
En descobrim fent sons d'admiració quan una reverb ha sigut super llarga, o quan surt un compàs estrany a causa de la configuració de les parets. Hem entrat a la Ricarda completament buida per a nosaltres, a un pàrquing en mode comando, xalat sota el pont de l'autopista i creant grans explosions a la biblioteca amb la gent encara dintre per gaudi dels treballadors i de nosaltres mateixos. Vull dir: ens ho hem passat força bé.
Alhora, hem après a crear aquests FX. Connectors que podrem usar en el nostre DAW preferit, ja sigui Live, Logic, Pro tools o la nova jove promesa Reaper. I no només nosaltres; els podrà utilitzar qui vulgui. Qualsevol podrà recrear l'acústica de la capella o de la biblio del Prat. És un bon regal per a la comunitat d'acústics intercomarcal.
Per concloure, creiem que podreu gaudir molt a la presentació del projecte del pròxim 18 de desembre, ja que nosaltres ho hem xalat. I quan et suggereixin participar en un projecte que se surti del que és habitual, digues sempre que sí, ja que és la millor decisió sempre."