Cicle de debats "SoPerifèric"
La Capsa va acollir la primera edició d'un cicle de trobades dedicades al diàleg i la reflexió crítica sobre maneres de fer, organitzar o viure (de) la música.
El passat 7 i 14 de juny La Capsa va acollir la primera edició del cicle de debats ‘Soperifèric’, per al qual es va convidar a totes aquelles persones interessades en el sector musical a participar i formar part d’aquesta trobada. Posar les idees en comú, reconèixer-se en l’experiència aliena i activar la perspectiva crítica vers aquells paradigmes que apareixen normalitzats, van ser els objectius d’aquestes xerrades.
D’aquesta manera és com aquestes dues tardes de primavera ens vam posar en rotllana sota l’ombra dels plataners mentre els diferents temes anaven succeint-se per donar pas a certes qüestions més o menys fàcils de respondre. A través d’unes convidades especialistes en les dues matèries de les trobades, sota el títol de ‘Festivals, circuits i grups emergents’ i ‘Gènere i creació musical’, respectivament, es van conduir dues sessions que van servir per conèixer noves i reconèixer velles realitats.
Per a la primera sessió, vam comptar amb el periodista musical Nando Cruz, especialitzat en la investigació i la reflexió crítica vers els diferents circuits del sector musical. Recentment va publicar el seu llibre ‘Macrofestivales. El agujero negro de la música’, amb el qual assenyala les conseqüències que els grans festivals tenen sobre les escenes musicals emergents i els espais de música en viu. Partint d’aquesta premissa, el debat va versar sobre la dificultat de molts dels grups que assagen a La Capsa en professionalitzar-se per a acabar parlant de les pràctiques qüestionables que grans festivals porten a terme a fi de concentrar i centralitzar l’oferta cultural i, per tant, la inversió pública, de la ciutat.
A la segona sessió, en canvi, es va posar la mirada a les alarmants xifres de gran part dels centres culturals dedicats al suport de la creació musical, on la presència de dones i altres identitats dissidents és més baixa del 20%. Per a aquesta ocasió vam comptar amb Carmen Zapata, presidenta de l’associació ‘Mujeres por la Indústria Musical’ y també de representants de Las Pibas Producen, una xarxa de dones i persones no binàries que es dediquen a la producció d’esdeveniments musicals. En aquesta xerrada es van formular possibles solucions per a aconseguir aquesta feminització dels espais de creació musical, així com es va parlar de la mancança de referents, la importància de les quotes i altres elements del patriarcat que encara persisteixen en aquest sector tan masculinitzat.
Diverses qüestions que van aconseguir apel·lar a un públic participatiu i dinàmic, engegant unes converses que van contribuir a repensar col·lectivament el sector musical, amb les seves clarianes i les seves ombres.
Pots veure les relatorie fetes per @otraputacuentadedibujos i @conxitaherrero aquí: