Les Jams, una oportunitat per a l'alumnat de L'Escola d'Arts en Viu
Les "jam sessions" de La Capsa són també un espai d’aprenentatge per a l’alumnat d’instrument de L'Escola
Les jam sessions que s’organitzen al bar de La Capsa són un espai d’aprenentatge per a l’alumnat d’instrument que disposa de les destreses bàsiques per pujar a un escenari i improvisar sobre temes del jazz i música moderna. Malgrat sembli que es tracti de quelcom molt difícil, en realitat els alumnes són molt capaços de fer-ho poc després de començar l’aprenentatge: només cal saber tocar unes quantes notes i tenir moltes ganes d’experimentar i jugar amb els sons.
Des dels seus inicis com a Escola Municipal de Música, i ara com a L’Escola d’Arts en Viu, els projectes de La Capsa i L’Escola han treballat coordinadament per afavorir el procés formatiu de l’alumnat. Un dels exemples amb més èxit d’aquest treball en xarxa dels equipaments culturals ha estat la participació d’alumnes a les jams, ja que aquestes són un espai d’experimentació i de creació col·lectiva que aporta experiències úniques i molt necessàries en el procés d’aprenentatge de l’estudiant.
Una jam session, com el seu nom indica, és una “sessió d’embolics” on s’acorden uns elements musicals bàsics per a tots els músics, i a partir d’aquests elements es desenvolupa una improvisació col·lectiva. Aquests elements poden ser, o establir un groove (estil) determinat, o acordar una seqüència d’acords, o decidir una cançó concreta on després de tocar-la s’hi improvisa sobre la seva roda d’acords i forma. La improvisació col·lectiva pot ser més o menys pautada, i més o menys oberta, tot depenent del grau de coneixements previs dels participants. Un element molt interessant d’aquestes és que diferents instrumentistes de nivells molt diferents poden intervenir, sense que això sigui un problema, doncs no és necessari que tots els implicats tinguin un nivell similar.
El fet de participar en una jam desenvolupa totes les competències musicals: la interpretació, l’escolta i la creació. És un event integral d’aprenentatge, doncs els músics hi toquen, s’han d’escoltar entre ells i interactuar (interplay), i a més han de crear al moment a partir del que escolten.
Cada jam que s’organitza a La Capsa s’encarrega a algun músic, o grup de músics, que facin la conducció de la jam, que s’encarreguin d’obrir-la i la dinamitzin. Podeu consultar la programació de les jam-sessions a la web de L'Escola.