Oberta la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2024

Notícia
Compartir a:
dijous, febrer 22, 2024 - 13:45

Projectes emmarcats dins de la Manifesta 15 Barcelona metropolitana

S’obre la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 24 per donar suport al teixit creatiu i a la realització de processos de creació amb desig de transformar i reflexionar sobre el territori i les seves comunitats, tot posant-los en valor.

Aquesta edició 2024 s’inscriu en el marc de la biennal d’art contemporani Manifesta 15, que es desplega de setembre a novembre en dotze municipis metropolitans, entre ells el Prat de Llobregat i que abordarà diferents temàtiques relacionades amb les urgències socioecològiques i reptes de futur de la nostra societat. La temàtica del Llobregat és “Equilibrar el conflicte” i es proposa abordar el dilema entre la sostenibilitat mediambiental i el creixement econòmic.

A través d'aquesta plataforma, la convocatòria es planteja no només com un reflector de les realitats locals i regionals sinó també com un laboratori de creació i innovació on es poden desenvolupar noves formes de comprensió i acció que posin de relleu conflictes i explorin temàtiques relacionades, com els drets naturals i animals, la petjada ecològica, l’impacte del turisme, l’urbanisme o la justícia social.

Sis modalitats adreçades a diferents perfils d’artistes i agents culturals

Hi ha sis modalitats diferents impulsades pels centres culturals de la ciutat:

 • Fotografia i societat al Centre Cívic Jardins de la Pau
  Projectes d'intervenció artística comunitària que incorporin l'ús de la imatge i la fotografia com a element fonamental dins un procés de treball.
 • Art al barri al Centre Cívic Sant Jordi- Ribera Baixa
  Projectes d'intervenció artística comunitària que treballin els conceptes de territori, identitat i comunitat de manera situada al context del centre cívic. Aquest any el vessant comunitari es pot treballar o bé amb el projecte 'Fem Tribu' de dinamització de famílies del territori o bé amb la comunitat 'Fet a mà', formada per les practicants i aprenents de tècniques manuals i artesania.
 • Audiovisual comunitari al Centre Cívic Palmira Domènech
  Projectes d'intervenció artística comunitària que treballin els conceptes de barri, identitat i comunitat a través dels llenguatges i les eines audiovisuals des de la co-creació.
 • Música i territori a La Capsa
  Projectes de música i/o creació sonora comunitaris en relació amb el territori i els seus col·lectius que apropin la pràctica musical i sonora a espais de  participació, creació i transformació social. 
 • Art i educació a l'Escola d'Arts Visuals
  Projectes que posin el focus en processos d'aprenentatge col·lectius fora de l'àmbit de l'educació formal a partir de la recerca i metodologies artístiques, tot considerant-los una forma de co-creació i producció cultural en si mateixos. Propostes que obrin espais de relació, reflexió i transferència de sabers amb un abordatge crític i transformador.
 • Exposició al Centre d'Art Torre Muntadas
  Idees inicials i avantprojectes d'exposició a la Sala d'Art Josep Bages, per a persones interessades en la pràctica artística i agents culturals del Prat (artistes, comissaris/es, professionals de la mediació o l'educació, persones relacionades amb iniciatives socials, etc.) Proposta artística que sigui una part d'un projecte o treball a desenvolupar, una primera iniciativa o esbós.
  Aquesta modalitat s’adreça exclusivament a artistes i agents culturals locals i es vincula al laboratori artístic Laika.

Equilibrant el conflicte

L’artista i dissenyadora Vero Santana  ha estat l’encarregada de realitzar la gràfica de la convocatòria. El seu plantejament ha pres com a punt de partida l’eix temàtic del node Llobregat en la Manifesta 15 “equilibrant el conflicte”. Proposa jugar amb contrastos i dualitats on els oposats s’entenen part d’un mateix conjunt.

A partir d’aquesta idea senzilla en la que els oposats pertanyen a una mateixa categoria, l’artista convida a reflexionar sobre la interdependència i la complementarietat dels oposats, tot qüestionant la naturalesa mateixa de les divisions conceptuals. Utilitza la figura de la cèl·lula i com el seu funcionament treballa com un sistema integrat on la coexistència dels contraris son essencials per entendre la seva dinàmica al complet. El contrast mutu revela una riquesa i complexitat més profundes en la realitat.

Sessions de presentació i formació

Oberta fins al 3 d’abril, la convocatòria s’adreça a creadors i creadores, agents culturals, educatius i socials de la ciutat i de tot el territori català, i a qualsevol persona, col·lectiu i entitat amb ganes d’activar idees i projectes a través de propostes i metodologies artístiques.

La convocatòria obre enguany diferents espais de consulta i formació al Centre d’Art Torre Muntadas que permetran, per una banda, conèixer més a fons la convocatòria i resoldre dubtes de les diferents modalitats i, per altra, facilitar eines i recursos específics per a artistes i creadors/es que s’hi vulguin presentar.

 • Presentació i taller de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 24Es parlarà del marc general de la convocatòria i s’explicaran les diferents modalitats, formes de presentació i plantejaments amb exemples de projectes d’altres edicions. També es facilitarà una guia de construcció de dossier i es faran exercicis pràctics per formalitzar idees.
 • Fiscalitat per a artistes (el pressupost)S'oferiran nocions bàsiques i consells pràctics per enfocar una de les principals eines de planificació de projectes com és el pressupost. Es revisaran i aclariran dubtes i consultes específiques de les persones participants.
 • Presentació de ‘Laika Laboratori de creació’.  Vinculat a la modalitat ‘Exposició’. Aquesta modalitat té la particularitat que els processos de presentació, debat i selecció de projectes són part integral d'un laboratori de creació i formació amb altres, amb una duració de sis sessions intensives de treball.

Totes les activitats son gratuïtes però cal inscripció prèvia a través de l'adreça de correu unzip@elprat.cat o al telèfon 934 78 22 37 

 

 

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA