Una trobada amb joves creadors de les arts en viu al Prat
El Teatre L’Artesà i La Capsa acompanyen des del 2020 diferents projectes de TFG i aquesta setmana han iniciat un seguit de trobades informals amb els creadors
El Treball final de Grau (TFG) és la darrera baula de la formació superior en els graus universitaris, és el darrer pas que marca la fi d’una etapa en formació a una etapa professionalitzadora en connexió probablement amb el camp artístic. El Teatre L’Artesà juntament amb La Capsa i L’Escola d’Arts en Viu volen acompanyar en aquest moment de transició a l’alumnat d’estudis superiors d’arts en viu de la ciutat. El projecte es va posar en marxa al 2020 i des de llavors ja s’han acompanyat a 8 alumnes de diverses disciplines, oferint suport en les diferents fases del treball, en funció de cada especialització: ajut a la conceptualització, cessió d’espais d’assaig, recolzament amb el disseny de la producció tècnica i un acompanyament per poder fer front la seva comunicació. De fet, el projecte és un punt d’inici per continuar treballant, un espai de continuïtat i de comunitat on poder interconnectar-se amb altres agents creatius de la ciutat.
És per aquest motiu que el dissabte 7 de maig a La Capsa es va portar a terme una trobada amb l’artista multidisciplinar Sara Serrano per conceptualitzar les diferents pràctiques artístiques, resignificar els processos, metodologies i principis i preguntar-nos sobre les potencialitats i les debilitats alhora de crear en solitari o en grup.
El grup d’estudiants, a més de dedicar-se a diferents disciplines, també es troben en diferents moments del seus estudis. Es per això, que a partir de les pròpies experiències es pot dialogar i contribuir a l’aprenentatge col·lectiu. També per aquest motiu el contacte amb artistes resulta enriquidor i amb la Sara es va començar a treballar aspectes de la producció executiva des d’una mirada artística, una pas més cap a la seva professionalització. Amb el grup i entre riures es planteja resignificar les sigles T.F.G.: Potser Trans Formación Guerrera, potser Ten Fe GiliXXX, potser Todo Fue Genial, potser Tu Forta Germana... un intent més, lúdic i més per resignificar el procés i no el final.
L'Artesà i el suport a la creació d'arts vives
El Teatre L’Artesà ha donat suport ja a cinc TFGs de diferents creadors/es del Prat que es troben en l’últim estadi dels seus estudis superiors en arts escèniques. En concret, l’any 2020 es va acompanyar el projecte del ballarí i coreògraf Vicente Roldán i l’any 2021 el programa de suport a la creació del teatre va acollir a Martí Castellarnau, llicenciat en Art Dramàtic que va presentar un text inèdit de Daniel J. Meyer, i Maria Donoso, dramaturga qui amb la seva peça escènica distribuïda a diferents espais del teatre travessa la història d'Hongria i alhora d'Europa.
Aquest curs s’han acompanyat dos projectes de joves pratencs com són el Fermí Herrero i la Irene Pérez Muñoz, tots dos molt diferents entre sí. D’una banda, la Irene Pérez va gestar el seu TFG d'Arts Escèniques de la Universitat de Girona a la Sala Petita del Teatre L’Artesà, en residència tècnica i artística el novembre de 2021, gràcies a la qual va poder materialitzar la gravació d’En Canal, un migmetratge en clau teatral. D’altra banda, el jove artista escènic i musical Fermí Herrero va desenvolupar i estrenar a L’Artesà el març de 2022 la seva creació Búnker, un monòleg teatral a partir de la biografia de Toteking.
Aviat, presentació de dos TFGs amb el suport de La Capsa
Pel que fa a La Capsa, des del 2020 han rebut suport tres projectes. Durant el 2021, es va acompanyar el projecte final de màster del compositor i músic Carlos Garcia Reche, donant suport en la gravació d’una llibreria virtual per a clavicèmbal. Aquesta temporada és el cas de l’Airam Dionis i l’Anna Sánchez, dos pratencs que enguany realitzen l’últim curs d’estudis musicals. Encara que els dos estudien música, cadascú fa una especialització diferent. Actualment, els estudis de música estan separats per diferents branques, que va des de la interpretació (de música clàssica i contemporània, jazz i música moderna o música tradicional), a la pedagogia, la musicologia, etcètera. Enguany L’Airam acabarà els seus estudis superiors com a intèrpret de música clàssica i contemporània de flauta travessera i l’Anna serà intèrpret de jazz i música moderna com a cantant.
El Treball Final de Grau en Música no té perquè està lligat amb l’especialització d’instrument de l’estudiant i l’alumne pot escollir si vol relacionar el seu treball amb l’espectacle final o no. Així, el projecte final de l’Airam Dionis es materialitzarà en un treball escrit amb el títol “La discapacitat visual en la música” i un concert on podrem escoltar la seva flauta passant per totes les èpoques musicals i fins i tot amb obra de nova creació. Aquest concert serà el 27 de maig a les 19 h al Cèntric Espai Cultural. A més, l’Airam té el desig de fer un concert amb músics amb problemes de visió, cosa que veiem impossible en la interpretació musical però que ja es coneixen exemples de grans músics el cas dels quals és el contrari.
Per l’altra banda, l’Anna Sánchez sí que lliga el seu treball final de Grau “Els trastorns mentals i la música” amb el seu concert final, utilitzant unes projeccions com a fil conductor del concert amb les quals el públic podrà veure reflectit el seu treball en directe. En el concert de l’Anna, que es presentarà l’1 de juliol a les 20 h a La Capsa, es podran escoltar composicions pròpies per a formació estàndard de música moderna (bateria, baix, guitarra, piano i veus) on es veurà reflectit el seu univers sonor.