Un estiu més, tornen les nits de Cinema i Música a la plaça Joan Garcia-Nieto

Notícia
Compartir a:
dimarts, juny 21, 2022 - 12:00

Aquesta serà la setena edició i la protagonitzaran, de nou, pel·lícules del fons del cinema amateur del Prat, acompanyades de creacions sonores de músics de la ciutat

La programació estiuenca a La Capsa la protagonitzen les vetllades a la fresca amb una sèrie de cicles - ja clàssics – d’entre els que es troben el Cinema i Música, que torna en la seva màxima plenitud després de dos estius marcats per la pandèmia. Així, des del 29 de juny i fins el 20 de juliol, cada nit de dimecres les gandules i les crispetes us estaran esperant a la plaça Joan Garcia-Nieto per gaudir del millor cinema i música de la ciutat!

El Projecte

El Cinema i Música vol ser un projecte que tregui als músics de la ciutat de la seva zona de confort, lligant una obra d'art considerada ja part de la història amb una de nova creació, presentant així una obra que ens porti a veure escenaris que no haguéssim imaginat abans. Aquestes bandes sonores poden ser des d'una composició original, una reinterpretació de la banda sonora original o d’altres músiques ja existents, la creació d’efectes foley o –spoiler- totes aquestes tècniques a la vegada.

Aquest cicle de pel·lícules musicades en directe va començar el 2016 i ja hem vist passar per l’escenari de la plaça Joan Garcia-Nieto més de 30 músics i grups locals així com propostes desconegudes de més enllà del riu però amb un amor infinit cap a casa nostra que ens han delectat amb multitud d’instruments, gèneres i tècniques.  La filmografia també és extensa i hem pogut veure grans pel·lícules de la història del cinema mut com “El maquinista de la general” de Buster Keaton, “Viatge a la lluna” de Georges Méliès o “El Golem” de  Paul Wegener i Carl Boese amb temàtiques que han girat al voltant de l’humor, el cinema de terror així com grans clàssics de principis del segle XX.

El fons del Cinema Amateur del Prat i els autors d’aquesta edició

Enguany i per segon any consecutiu, La Capsa ha treballat colze a colze amb l'Arxiu Municipal perquè el "late motiv" d'aquesta edició torni a ser el fons del Cinema Amateur del Prat.  Es tracta de pel·lícules fetes amb pocs recursos però amb uns resultats molt interessants que van fer del cinema amateur pratenc, entre els anys 1949-1986, un referent en el seu temps. Els directors escollits per a aquesta edició són Frederic Comas, Agustí Casas, Pau Giralt i Jose Luis Montes.

Tres dels autors que protagonitzen tres de les sessions d’enguany corresponen a la segona etapa del cinema amateur pratenc: Comas, Montes i Giralt. Casas formaria part de la generació jove.Ells havien aprés amb els pioners, Bringué, Marimón, Villanova...que n’exercien encara i fins el final del moviment, un mestratge cap als nous autors.

Tot i la importància del documental, en especial en el cas de Bringué, les següents generacions tindran un especial interès pel documental i el reportatge. En els cas dels quatre autors del cicle, destaca el Prat com a protagonista principal de les seves creacions.

De manera majoritària, es decanten pel 8 i el super 8, formats molt més assequibles que el 9,5 i el 16 mm amb els que havien treballat els pioners. Aquesta pel·lícula permet també l’ús generalitzat del color i permet amb més facilitat la incorporació del so. A nivell de conservació, però, aquestes cintes es degraden més fàcilment a causa dels materials emprats en la producció i en el revelat i, amb els anys, perden molta qualitat.

Calendari de les sessions

Dimecres 29 de juliol a les 22
L'Escola d'Art en Viu estrena el projecte: Càmera-Camerí
Carlos Sáez i el cinema d'en Frederic Comas
Dimecres 6 de juliol a les 22
Ivó Valdivielso i el cinema de l'Agustí Casas 
Dimecres 13 de juliol
Carlos Garcia i el cinema d'en Pau Giralt
Dimecres 20 de juliol
Ona i el Cinema d'en Jose Luis Montes

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA