Configurem un mapa pratenc de la música espontània i comunitària de la mà de Ràdio Capsa
El projecte és el guanyador de la Convocatòria /UNZIP 2020 en la nova modalitat Música i Territori
Ràdio Capsa es troba en ple procés de creació de la mà de l'Eduard Pou (Za!) i un consell de redacció format per Núria Inés, Paula Gayán, Jose Valderrama i V. Emil.
Com a punt de partida, l’objectiu del projecte era crear un programa radiofònic amb la comunitat de La Capsa que investigués l’evolució de les formes de celebrar en comunitat, i la música de celebració, a través de les darreres generacions. Un punt de partida per connectar generacions -separades pel covid-19-, conèixer com ha canviat el Prat, com sona ara i com sonava abans, i una excusa per teixir comunitat.
En tot cas, el contingut i la forma del programa s’havia de crear i definir a partir de les idees i motivacions del consell de redacció. I així ha estat! Després de les primeres trobades – tan presencials com telemàtiques- del grup motor del projecte, Ràdio Capsa ja pren color i forma: a través de càpsules sonores en forma de podcasts, es pretén identificar els espais del Prat on la música és el codi de trobada i el llenguatge per crear comunitat. Des del pati d'una casa on es fan petits recitals improvisats, fins al parc on els aprenents d'MC es reuneixen per entrellaçar rimes sobre bases de hip hop. Es tracta d'escoltar els espais i els seus pobladors, ara desterrats de la quotidianitat per la covidianitat, per intentar convertir la ràdio en un nou punt de trobada. Així, totes aquestes càpsules acabaran configurant un mapa de la música espontània i comunitària al Prat de Llobregat.
Un dels espais que hem començat a documentar és el de la platja del Prat, amb els seus xiringuitos i les seves festes improvisades. Tot i que la platja coronavírica de tardor no acull cap festa, ni tan sols conserva els fonaments dels xiringuitos. Però ens hem reunit amb un duet que hi ha actuat sovint per tocar en aquestes circumstàncies tan diferents. Sentir una veu i una guitarra elèctrica en una platja fosca, deserta, ha sigut una experiència molt sensorial i gratificant, també pels pescadors que ens escoltaven des de fons, pels esportistes que recorrien el litoral, i pel grill que va decidir convertir el duo en trio durant tota l'actuació. Una actuació per a ningú i per a tothom, per a l'espai obert, que hem recollit i que sonarà en el podcast.
Ràdio Capsa, doncs, és un procés d’experimentació sobre el terreny, des de diferents formats d’implicació i participació: reunions de redacció presencials i/o virtuals, tutorials en vídeo, àudios de WhatsApp, recorreguts sonors...
Ara, haurem d’esperar al Convofest d’enguany per descobrir i gaudir del resultat final d’aquest camí. Mentrestant, us deixem amb una pista del que s’està coent!