Com sonen els espais que ens rodegen?

Notícia
Compartir a:
dimarts, octubre 19, 2021 - 13:30

El projecte guanyador de la beca Música i Territori dins la convo /UNZIP ja està en marxa!

Amb el mes d’octubre, s’ha posat en marxa el projecte Rescatem el Patrimoni Acústic i Sonor del Prat, projecte guanyador de la modalitat Música i Territori dins la convocatòria /UNZIP 2021.

Durant el setembre, va tenir lloc una convocatòria oberta per conformar el grup participant del procés d’exploració i creació sonora liderat per Ginebra Raventós i Emilio Marx, guanyadors de la beca, i acompanyat per Cristian Marco i l’equip de La Capsa.

Amb aquesta experiència comunitària, es vol reflexionar sobre la importància del patrimoni acústic i sonor per a la comunitat, la memòria col·lectiva, els afectes, la identitat col·lectiva i la generació de narratives comunes.   

Així doncs, a principis de mes, el grup es va trobar per primer cop per tal de compartir conceptes teòrics de patrimoni sonor i acústic, metodologies de registre i d’especialització sonora i auralització acústica i es va fer la tria d’espais a enregistrar de manera col·lectiva.

Comencen els registres d’espais acústics i paisatges sonors

El passat divendres 15 d’octubre comença el treball de terreny. La Ginebra i l’Emilio ens expliquen com han estat aquests primers enregistraments:

"Ens reunim a la plaça de la Vila gravadores en mà. És divendres a la tarda i es sent la remor de desenes de veus que es posen al dia mentre prenen alguna cosa a les taules de les terrasses, cadires que s'arrosseguen, rialles, nens que criden, adults que els hi fan "sht", motos que s'acosten i s'allunyen, brisa. Tots coincidim que aquest paisatge sonor clarament és patrimoni del Prat així, que l'enregistrarem. Tot seguit les nostres passes s'acosten a l'església, ens aturem, esperem al mossèn perquè ens obri la cripta. La majoria no coneixíem l'espai, ara el paisatge sonor contrasta amb la plaça: és recollit i molt silenciós i cada petit so ressona. Posem l'atenció en l'acústica de la cripta que ens retorna les nostres veus en reverberació recordant-nos que hem entrat a un espai sagrat. Ens passegem per la cripta fent alguns sons amb la veu o els palmells i escoltem com l'espai els retorna, fins que decidim des d'on enregistrarem. Inflem els globus, que són les nostres eines per salvaguardar les acústiques dels espais, quedem en silenci, premem els botons de gravar, i l'esclatem. El so rebota impactant per totes les parets. Genial, ja hem capturat la primera impremta acústica d'un espai del Prat! Tenim la sort que el mossèn ens convida també a poder enregistrar l'església situada al damunt de la cripta i repetim el procés.

A continuació ens tornem a aturar a la plaça, que està més efervescent encara i enregistrem el so de tot el que passa. Continuem pel mercat, ara caixes enregistradores, safates de gel de la peixateria cruixint, dependentes oferint productes, veus fent cua fins que arribem a l'Artesà. El so del bar està on fire així que també l'haurem d'enregistrar mentre fem temps perquè ens obrin la sala del teatre. Acabem la nostra deriva sonora allà, entrem pels camerinos a l'escenari com els actors de veritat, ens repartim per les butaques amb les diferents gravadores, inflem l'últim globus del vespre que esclata contundent i sec com un bon teatre ha de sonar."

Notícies relacionades

Club Excursionista de...

dimecres, abril 10, 2024 - 09:10

Rescatem el Patrimoni Acústic i Sonor del Prat

dilluns, setembre 13, 2021 - 17:00

Resultat de la convocatòria de projectes artístics /Unzip 2021

dimarts, juliol 20, 2021 - 08:00

Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2021

dijous, maig 13, 2021 - 12:00

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA