Cerca

Què vols buscar?

Mostrant 1 - 20 de 69 resultats

#4Raons de primavera: punk, col·lectius i clàssica

#4Raons de primavera: punk, col·lectius i clàssica Anònim (no verificat) dc., 12/06/2024 - 18:44
Image

Amb la calor arriba l’època per excel·lència de l’explotació musical i la temporada alta dels festivals capitalistes. Una època fantàstica per celebrar una nova edició del #4Raons amb què mostrar altres maneres d’entendre la música en directe que, lluny de lògiques mercantilistes, es vinculin d’una forma més propera amb la ciutadania del Prat.

Si treballant amb dues bandes hem creat les trobades més inesperades dalt de l’escenari de La Capsa, vam pensar que col·laborar amb col·lectius ens faria arribar als racons més polítics de la pràctica musical. Dit i fet! Aquesta edició primaveral ha estat parida amb dos col·lectius de l’escena underground barcelonina i rodalies que, tot i ser ben diferents, tenen en comú l’autogestió i una visió no-capitalista de la música...

Follia és PUNK i és CLÀSSICA, Follia és una trobada clàssica underground que, liderada per la Mar Medinyà ha recorregut Catalunya qüestionant les lògiques dels recitals de la música més canònica. A més, la Mar és la creadora de L’orella furtiva, un pòdcast punki sobre clàssica per les oïdes més agosarades.

Ojalà Estë Mi Bici és PUNK i és AMOR, per la música tocada i per qui li agrada fer-la. Aquesta bona gent fa més de 15 anys que organitzen concerts als antípodes del model mercantilista de la gran majoria de sales de concerts. La seva filosofia és la de cobrir les despeses de les artistes, sense mirar-se amb lupa ni el gènere ni la "fama" de les propostes, per a mantenir una escena viva i lliure d'agendes externes a les creadores.

Així, mentre el Follia —en col·laboració amb el Col·lectiu Free’t— es va apropar a Torre Balcells per fer un taller de soundpainting amb els alumnes de l’Escola d’Arts en Viu i membres de la Banda Municipal del Prat; Ojalá Estë Mi Bici es reunia amb joves músics que assagen als bucs de La Capsa per compartir dubtes, inquietuds, experiències i xerrar sobre l’estat dels circuits musicals alternatius.

Amb tots els vincles generats, es va preparar un còctel de punk, clàssica i amor ben interessant que va culminar la nit del #4Raons:

Follia, els alumnes de l’Escola i tot aquell que s’hi va voler sumar, ens van delectar amb una creació musical improvisada i multitudinària al bell mig de la sala. Així com d’una impro amb professionals de la música clàssica (una cosa mai vista!!) de la mà del col·lectiu Free’t.

Ojalá Estë Mi Bici es va encarregar de convidar a quatre grups que mostressin l’essència del col·lectiu a sumar-se a la vetllada: Have Fun (de Màlaga), Rat Penat (Montreal), Los Nitxos (Vitoria) i Charnego (Madrid). Sense oblidar-nos que, abans que comencés el soroll, ens vam trobar a la terrassa de La Capsa per xerrar plegades sobre autogestió, política i amor per la música.

I com resulta que no en vam tenir prou, Javugo va tancar la nit amb una mica de patxangueo.

Tot i que ens hi hem esforçat, les nostres paraules no reflecteixen la màgia d’una edició del #4Raons, pensareu. Nosaltres també ho vam pensar. I per això vam demanar a @turquoise_draws@po.smile.jn que, amb el seu estil comiquero, ens relatessin totes i cadascuna de les trobades. Ah, i menció especial al cartellàs que va dibuixar en Ferran Roig. Tot un show!!

Imatge eliminada.

Ojalà Estë Mi Bici, Follia i Col·lectiu Free't ens han apropat als racons més polítics de la música a través de xerrades, soundpainting i concerts.

Un repàs pel #4raons de tardor: fusió de ritmes i disciplines artístiques d'allò més inusuals

Un repàs pel #4raons de tardor: fusió de ritmes i disciplines artístiques d'allò més inusuals Anònim (no verificat) dt., 07/05/2024 - 18:36
Image

El #4Raons és un experiment en constant evolució que porta anys acompanyant-nos. Des dels inicis al Cèntric (durant l’exili de la Capsa) passant per les edicions semestrals dels últims anys el projecte ha canviat molt de cara però no d’objectiu: subvertir les relacions entre propostes musicals, públic i territori. El que normalment anomenem concert, en el qual pagues l’entrada, escoltes i veus l’espectacle i marxes cap a casa (o a on vulguis) és el que no hi trobareu aquí. Potser resulta una mica confós d’explicar així que aquí va un cas pràctic:

En l’ultima edició ens van visitar els Cala Vento, un grupazo emo-pop-core, de terres gironines que va tocant per tota Espanya i per països encara més llunyans; l’Angeladorrrm que, resident a Barcelona, ens va encisar amb melodies dreampop i L’Enric i la Laia, que van muntar una de les sessions de BingoDJ més divertides fins la data.

Durant les setmanes prèvies els Cala Vento van conèixer l'Associació d'Escriptores i Escriptors del Prat Tinta Blava i als Alumnes de 4rtD de l’Institut Salvador Dalí. Tant a uns com als altres van tenir la oportunitat de conèixer-se i de xerrar abans de posar-se mans a la obra, els Cala Vento els hi van demanar als primers que els hi enviessin textos i als segons que gravessin vídeos que reflectissin la utopia antisistema, la dependència emocional, la culpabilitat i l’amor quotidià. Després de 4 sessions d’acompanyament per part del grup, de gravacions a l’estudi de La Capsa i del taller de cinema del Invernadero, tant els textos com allò audiovisual van quedar llestos per a la música de Cala Vento. Mentrestant Angelardorrrm va conèixer al grup de Dones Percussionistes de la Colla de Gegants del Delta  amb les quals es van trobar 2 vegades a La Capsa per donar forma a una col·laboració musical. 

El dia del concert doncs, Angeladorrrm i les tamborileres van obrir la nit. El concert de dreampop es va convertir en una altra cosa, més percussiva i atàvica gràcies a la col·laboració amb les percussionistes. Un cop van acabar era la hora de la sessió de BingoDj, la qual va presentar la parella de capgrossos de L’Enric i la Laia, aquest mix de sessió de dj i bingo va fer que el públic ballés i ocupés el terra alhora, i que parlessin perquè només les aliances entre aquelles més joves i més veteranes podien tenir alguna oportunitat, i també va treure fum el Shazam, sí.

Quan es va cantar Bingo els Cala Vento ocupaven l’escenari i, en una proposta híbrida entre un concert a l’ús i varies càpsules d’improvisació, les veus del col·lectiu Tintablava, els vídeos dels alumnes de 4rtD del Dalí i la música de Cala Vento van crear una experiència única i irrepetible. De tot el procés se’n van encarregar de documentar la bona gent del Invernadero Films i us en deixem el resultat aquí abaix.
 

 


Però, i ara què? Doncs en la nova edició del #4Raons em decidit fer un canvi en el guió i, enlloc de convidar bandes de música (que lis haurà!) hem convidat col·lectius de música! Enguany comptarem per una banda amb l’ajuda de Ojalá Estë Mi Bici (OËMB), un col·lectiu autogestionat que porta més de 15 anys muntant concerts dins de l’escena underground de Barcelona i sent el sosté d’aquest circuit DIY en aquest racó de la península, i, per altra banda amb l’ajuda de Follia , el projecte de Mar Medinyà (del podcast l’Orella Furtiva) que buscarà posar en dubte les pràctiques més establertes de la música clàssica. Posarem en contacte a aquests dos col·lectius amb els de grups de Bucs de La Capsa i amb totes aquelles persones que estiguin fent música de nova creació i també amb intèrprets de clàssica de L’Escola d'Arts en Viu.

El 18 de maig llavors, podrem participar en una conversa entre el CSA Las Vegas de Màlaga i OËMB, veure 4 grups de música que ha convidat OËMB, escoltar la sorpresa en la qual Follia, el grup Free’t i L’Escola d’Art en Viu estan preparant i ballar amb la música de Javugo, el nostre dj de l’underground Pratenc. Tot per 6€. No es mala eh? Fes clic aquí i compra la teva entrada!

 

Imatge eliminada.

Cala Vento, Angeladorrrm, alumnes de l'Institut Salvador Dalí, l'Associació d'Escriptores i Escriptos del Prat Tinta Blava, les Dones Percussionistes de la Colla de Gegants del Delta i l'Enric i la Laia van unir forces en una nit màgica!

#4Raons 2023

El 28 d’octubre del 2023 es celebrarà una nova edició  del #4raons, el cicle que prova de modificar les relacions amb els artistes. L'objectiu d’aquest projecte és múltiple:  col·laborar a fons amb un artista de fora del Prat per tal que s'empelti de l'esperit de la ciutat a través d'algun col·lectiu local així com enfortir el teixit cultural i social del Prat a través de la música. Ser un espai de trobada on conèixer-nos, reconèixer-nos i celebrar-nos.

PROJECTE

#4Raons 2022

El 22 d’octubre del 2022 es va celebrar una nova edició  del #4raons, el cicle que prova de modificar les relacions amb els artistes. L'objectiu d’aquest projecte és múltiple:  col·laborar a fons amb un artista de fora del Prat per tal que s'empelti de l'esperit de la ciutat a través d'algun col·lectiu local així com enfortir el teixit cultural i social del Prat a través de la música. Ser un espai de trobada on conèixer-nos, reconèixer-nos i celebrar-nos.

PROJECTE

#4Raons

Amb els temps que vivim no volem muntar només concerts “bonics”. Hem optat per demanar a la música alguna cosa més.

PROJECTE

THE NEW RAEMON (2020)

Heidi and The Boobies i Bingo Barkow

PROJECTE

#4Raons 2021

PROJECTE

#4Raons 2020

Hijos del Trueno

PROJECTE

#4Raons 2019

Melting State, Lauren Nine, Los Ganglios, Tarta Relena i Enric Montefusco.

PROJECTE

#4Raons 2018

Big Ok, Les Sueques i The Crab Apples.

PROJECTE

#4Raons 2017

Seward, Xarim Aresté, Les Cruet i Joan Colomo

PROJECTE

#4Raons 2016

Sara Fontán, Flamaradas, Maria Arnal & Marcel Bagés, El Niño de Elche i Mazoni.

PROJECTE

#4Raons 2013

Za!, Anímic, Los Hermanos Cubero, Stockmann (Cia. Les antonietes) i La idea d'Europa (Oscar Intente)

PROJECTE

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA