Cerca

Què vols buscar?

Mostrant 1 - 20 de 44 resultats

Eres Basura

Projecte guanyador de l'edició 2022. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

Exposició d'arxius en xarxa

Exposició d'arxius en xarxa Anònim (no verificat) dv., 10/06/2022 - 10:49
Image

Al voltant del Dia internacional dels Arxius té lloc la Setmana Internacional dels Arxius i  la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han recollit les activitats que es podran realitzar a diferents arxius del territori.

La Diputació de Barcelona presenta amb el lema «Arxius i audiovisuals: memòria-cinema-progrés» un seguit d'activitats per donar a conèixer els arxius a la ciutadania com a eines de memòria i de progrés, en aquesta ocasió, resseguint l’evolució dels mitjans audiovisuals a Catalunya i l’exhibició del cinema en l’àmbit local en els darrers 100 anys.

 

Un viatge per la història del patrimoni audiovisual

Fotografies i filmacions històriques provinents de l'Arxiu General i de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona il·lustren l’evolució dels mitjans audiovisuals a Catalunya i l’exhibició del cinema en l’àmbit local en els darrers 100 anys.

Avui s’ha estrenat Un viatge per la història del patrimoni audiovisual a casa nostra (1936-2022) on es recullen algunes de les imatges del Cinema amateur del Prat, un moviment que constitueix una de les experiències més interessants de la història cultural del Prat i l'alt nivell que han assolit alguns dels nostres cineastes situa aquest moviment en un lloc destacat en el conjunt del cinema realitzat per no professionals a Catalunya.

L’arxiu té fons audiovisuals diversos, que recullen en imatges diferents mirades sobre el Prat a partir dels anys cinquanta del segle passat. Destaca, pel seu volum i qualitat, el fons de cinema amateur que recull  prop de 200 pel·lícules d’autors locals filmades entre 1949  i 1986 .  L'any 2013 des de patrimoni cultural es va fer l'exposició El cinema amateur del Prat.

Des de La Capsa juntament amb Patrimoni cultural, es durà a terme durant el mes de juliol el projecte Cinema i Música. És un projecte de residència impulsat per la Capsa que treballa amb músics de la ciutat amb una estreta relació amb el territori i que busca fer sortir al músic de la seva zona de confort per tal d'esdevenir creador. Els darrers anys Cinema i Música ha canviat de fil conductor i s'ha endinsat dins de l'Arxiu Municipal per fer recerca dins de la col·lecció del cinema amateur del Prat.

La importància del patrimoni audiovisual

Convocatòria /UNZIP: Música i Territori

Beca de suport a la creació impulsada per La Capsa i inclosa dins de la convocatòria /UNZIP

PROJECTE

Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2022

Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2022 Anònim (no verificat) dj., 28/04/2022 - 13:34
Image

La Convocatòria del projectes artístics /Unzip 2022, que promou la realització de propostes artístiques al territori amb les comunitats i agents de la ciutat, es va tancar el passat 13 d'abril amb la presentació de 37 projectes. Enguany destaquem la forta participació d'artistes locals en les diferents modalitats i la incidència de la gran majoria de projectes en qüestions que travessen i afecten molt directament el territori i contexts específics del Prat: l'agenda medioambiental, tensions entre vells i nous paradigmes, la inclusió, els espais de governança, l'espai públic i el sentit del que és i ens és comú.

Per a aquesta edició han creat la imatge i la comunicació de la convocatòria l'estudi de disseny i col·lectiu artístic Estampa, que havien estat seleccionats en una convocatòria anterior pel seu projecte "Auspicis". La gràfica de la convocatòria ha girat entorn a la idea de propagació, llavors i simbionts. Aquesta idea entesa des d'allò social, en tant que permet el contagi i la propagació d'idees, projectes o sintonies però també en el sentit literal de representar una natura no idealitzada. Un concepte híbrid de natura-cultura que enllaça amb els principis de la permacultura (a partir dels que es va articular la convocatòria passada) com de les corrents actuals del posthumanisme.

Com cada any, durant el temps que la convocatòria ha romàs oberta, s'han realitzat trobades personalitzades i assessoraments amb agents, artistes i col·lectius que es volien presentar, i s'ha dut a terme un taller de dossier d'artista amb la col·laboració de l'Escola d'Arts Visuals del Prat.

Procés de selecció i finalistes

Durant els mesos d'abril a juny s’ha portat a terme el procés de selecció, desenvolupat en dues fases. En la primera, un jurat format pels nodes del programa Unzip Arts Visuals i per professionals independents ha realitzat una preselecció de propostes per cada una de les modalitats. En paral·lel, els projectes presentats a la modalitat Exposició han participat en el Laboratori LAIKA que realitza un procés propi de valoració i selecció de projectes entre les mateixes persones que s'han presentat a la modalitat.

En una segona fase, els projectes finalistes s'han decidit a partir d'entrevistes que els nodes impulsors de les diferents modalitats han realitzat als projectes preseleccionats, i per la seva banda, el grup de creadors del laboratori LAIKA han decidit conjuntament la proposta que continuaria el seu procés com a guanyador de la modalitat Exposició.

Finalment les vuit propostes finalistes per modalitats han estat les següents:

  • Fotografia i Societat. Impulsada pel C.C. Jardins de la Pau. “El arte como un espacio agencial para la creación de encuentros y experiencias” d'Ida Barbati i Valentina Gaia.
  • Art al barri. Impulsada pel C.C. Sant Jordi – Ribera Baxia. “Museo de la Extinción del Hombre Contemporáneo” de Natalia Perosa, Natasha Padilha i André Felipe.
  • Audiovisual comunitari. Impulsada pel C.C. Palmira Domènech. “La pols que cau del cel” de Cristopher Ruiz.
  • Música i territori. Impulsada per La Capsa. “Eres Basura” de El club del fracaso (Lara Martínez).
  • Art i Educació. Impulsada per l’Escola d’Arts Visuals del Prat. “Un gegant a Unzip” de Joana Capella i Roc Domingo.
  • Exposició. Impulsada per Unzip Torre Muntadas. “Bestiario del Delta” de Erico Pesin.
  • Projectes audiovisuals. Impulsada per Unzip Torre Muntadas. “De copas con la Tía Mame” de Equipo Tía Mame (Francisco José Novo, José Domínguez, Albert Sobrino i Maite Pérez). I “Cosas sin importancia” de Didac Rocho.

Agraïm sincerament des del programa Unzip les aportacions i implicació tant de les participants de LAIKA LAB, com del jurat extern que ens ha acompanyat enguany: Josune Urrutia, Isaac Sanjuan, Diego Marchante "Genderhacker", Ginebra Raventós i Elena Lasala.

Llavors, fongs, males herbes

Una convocatòria de projectes artístics es pot entendre com un observatori de dinàmiques innovadores que es defineixen en comunitat i relació, obrint-se a debats públics i atentes als desafiaments i reptes que tenim com a societat. Propagant idees com llavors perquè des d'un gest embrionari preparem l'humus que ens ha de permetre la generació de noves maneres de fer i pensar-nos, de gestar una nova cultura per viure i entendre la diversitat de formes de ser-estar.

El que és difícilment capitalitzable. Les males herbes, els fongs que moltes vegades no sabem reconèixer perquè es connecten amb infinitat d'elements sota terra a través dels seus filaments; connectades i que esdevenen formes bellíssimes.

Així imaginem la convocatòria, una comunitat que es connecta amb altres comunitats, una conversa oberta, imaginativa i sorprenent per pensar junts i juntes –artistes, institucions i persones curioses en general- sobre la nostra contemporaneïtat.

Des d'aquest pensament volem facilitar que les idees generin contagis, viatgin les obres i arrelin els projectes artístics en formes inesperades, s'exposin en nous contextos a la ciutat i plantegin altres lectures que ampliïn les possibilitats d'imaginar.

Podeu seguir els processos de la convocatòria al web d'Unzip Arts Visuals i a les xarxes socials (Facebook, Twitter).

 

Més participació pratenca i propostes que posen l'atenció en el context local

Ràdio Hangar

El podcast sobre música i cultura urbana de La Capsa.

Podeu contactar amb nosaltres a radiohangar@lacapsa.org 

PROJECTE

Rescatem el Patrimoni Acústic i Sonor del Prat

Projecte guanyador de l'edició 2021. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

EMNIS: Espais Musicals no Identificats

Projecte guanyador de l'edició 2020. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

Cinema i Música

La sinergia de llenguatges creadors o el que passa quan fas sortir un músic de la seva zona de confort

PROJECTE

Músiques balcàniques amb Jordi Urpí

Cartografies de la diàspora

PROJECTE

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA