Cerca

Què vols buscar?

Mostrant 1 - 20 de 59 resultats

Finalitza la 7a edició del Cinema i Música a La Capsa

Finalitza la 7a edició del Cinema i Música a La Capsa Anònim (no verificat) dl., 25/07/2022 - 13:48
Image

El dimecres 20 de juliol va tenir lloc la última sessió del cicle Cinema i Música d’enguany, que durant quatre nits ens ha permès descobrir a creadors sonors de la ciutat que han acompanyat amb la seva música a pel·lícules del fons del Cinema Amateur del Prat, en les que destaca el testimoni de la ciutat com a protagonista principal i en concret, la seva arquitectura, les festes populars o la quotidianitat de la ciutat als anys 70 i 80. Aquest serà el segon any en què La Capsa col·labora amb l’Arxiu Municipal del Prat per a la programació del cicle.

La primera sessió va comptar amb la col·laboració especial de L’Escola d’Arts en Viu que va replicar el format del Cinema i Música amb una creació musical de l’ensemble de pianos interpretada en directe per acompanyar una peça audiovisual feta pels alumnes de teatre. Així, van donar pas a Carlos Sáez, que acompanyat de la seva guitarra, d’efectes sonors i fins i tot de poesia, va crear la banda sonora de tres curtmetratges d'en Frederic Comas.

La segona sessió la van protagonitzar Ivó Valdivielso, incasable trobador  de nous sons a partir de la tecnologia, confeccionant un set  especial per l’ocasió amb sintetitzadors analògics, caixes de ritmes i sons espectrals que va ser la banda sonora de diverses peces audiovisuals del realitzador Agustí Casas amb guió de Felip Neri.

El Carlos Garcia Reche, compositor i pianista enamorat de les melodies més barroques fins als espais sonors més contemporanis, va posar el so del seu piano, alterat per efectes i sons ultraprocessats, al servei de l’obra audiovisual d’en Pau Giralt en la tercera sessió del cicle.

Per tancar el cicle, la quarta sessió va anar a càrrec de l’Ona (Mariona Juan), dj i productora de música electrònica, va posar el seu imaginari sonor i l’himnòtica dels ritmes més minimalistes al servei de l’obra d’en Jose Luís Montes, director desaparegut prematurament, tota la seva vida professional va estar vinculada al món de la imatge, amb una dedicació especial a la realització de reportatges.

Enguany, alguns dels creadors han tingut l’oportunitat de conèixer els directors de les pel·lícules a les que han posat música i han pogut conversar sobre els diferents materials o els seus processos de creació així com gaudir de la presentació del projecte. Aquest ha estat el cas de l’Ivó, l’Agustí Casas i en Felip Neri així com del Carlos Garcia Reche i en Pau Giralt. Podreu veure aquestes connexions així com el procés de treball dels diferents músics al vídeo que trobareu a continuació. A més, estan disponibles els vídeos de totes les sessions, hi podreu accedir amb els enllaços que trobareu a la notícia.

Fins l’any que ve!

Quatre creadors sonors de la ciutat i quatre autors del cinema amateur del Prat han omplert durant quatre nits la plaça Joan Garcia-Nieto

Cinema i Música 2022

L'Escola d'Arts en Viu, Carlos Sáez, Ivó Valdivielso, Carlos Garcia, Ona. 

PROJECTE

Un estiu més, tornen les nits de Cinema i Música a la plaça Joan Garcia-Nieto

Un estiu més, tornen les nits de Cinema i Música a la plaça Joan Garcia-Nieto Anònim (no verificat) dt., 14/06/2022 - 18:01
Image

La programació estiuenca a La Capsa la protagonitzen les vetllades a la fresca amb una sèrie de cicles - ja clàssics – d’entre els que es troben el Cinema i Música, que torna en la seva màxima plenitud després de dos estius marcats per la pandèmia. Així, des del 29 de juny i fins el 20 de juliol, cada nit de dimecres les gandules i les crispetes us estaran esperant a la plaça Joan Garcia-Nieto per gaudir del millor cinema i música de la ciutat!

El Projecte

El Cinema i Música vol ser un projecte que tregui als músics de la ciutat de la seva zona de confort, lligant una obra d'art considerada ja part de la història amb una de nova creació, presentant així una obra que ens porti a veure escenaris que no haguéssim imaginat abans. Aquestes bandes sonores poden ser des d'una composició original, una reinterpretació de la banda sonora original o d’altres músiques ja existents, la creació d’efectes foley o –spoiler- totes aquestes tècniques a la vegada.

Aquest cicle de pel·lícules musicades en directe va començar el 2016 i ja hem vist passar per l’escenari de la plaça Joan Garcia-Nieto més de 30 músics i grups locals així com propostes desconegudes de més enllà del riu però amb un amor infinit cap a casa nostra que ens han delectat amb multitud d’instruments, gèneres i tècniques.  La filmografia també és extensa i hem pogut veure grans pel·lícules de la història del cinema mut com “El maquinista de la general” de Buster Keaton, “Viatge a la lluna” de Georges Méliès o “El Golem” de  Paul Wegener i Carl Boese amb temàtiques que han girat al voltant de l’humor, el cinema de terror així com grans clàssics de principis del segle XX.

El fons del Cinema Amateur del Prat i els autors d’aquesta edició

Enguany i per segon any consecutiu, La Capsa ha treballat colze a colze amb l'Arxiu Municipal perquè el "late motiv" d'aquesta edició torni a ser el fons del Cinema Amateur del Prat.  Es tracta de pel·lícules fetes amb pocs recursos però amb uns resultats molt interessants que van fer del cinema amateur pratenc, entre els anys 1949-1986, un referent en el seu temps. Els directors escollits per a aquesta edició són Frederic Comas, Agustí Casas, Pau Giralt i Jose Luis Montes.

Tres dels autors que protagonitzen tres de les sessions d’enguany corresponen a la segona etapa del cinema amateur pratenc: Comas, Montes i Giralt. Casas formaria part de la generació jove.Ells havien aprés amb els pioners, Bringué, Marimón, Villanova...que n’exercien encara i fins el final del moviment, un mestratge cap als nous autors.

Tot i la importància del documental, en especial en el cas de Bringué, les següents generacions tindran un especial interès pel documental i el reportatge. En els cas dels quatre autors del cicle, destaca el Prat com a protagonista principal de les seves creacions.

De manera majoritària, es decanten pel 8 i el super 8, formats molt més assequibles que el 9,5 i el 16 mm amb els que havien treballat els pioners. Aquesta pel·lícula permet també l’ús generalitzat del color i permet amb més facilitat la incorporació del so. A nivell de conservació, però, aquestes cintes es degraden més fàcilment a causa dels materials emprats en la producció i en el revelat i, amb els anys, perden molta qualitat.

Calendari de les sessions

Dimecres 29 de juliol a les 22
L'Escola d'Art en Viu estrena el projecte: Càmera-Camerí
Carlos Sáez i el cinema d'en Frederic Comas
Dimecres 6 de juliol a les 22
Ivó Valdivielso i el cinema de l'Agustí Casas 
Dimecres 13 de juliol
Carlos Garcia i el cinema d'en Pau Giralt
Dimecres 20 de juliol
Ona i el Cinema d'en Jose Luis Montes

Aquesta serà la setena edició i la protagonitzaran, de nou, pel·lícules del fons del cinema amateur del Prat, acompanyades de creacions sonores de músics de la ciutat

TFG d'Anna Sànchez

Concert final de grau de l'Escola Superior d'Estudis Musicals (Taller de Músics) de l'Anna Sànchez, amb l'acompanyament de l'equip de la Capsa.

PROJECTE

Exposició d'arxius en xarxa

Exposició d'arxius en xarxa Anònim (no verificat) dv., 10/06/2022 - 10:49
Image

Al voltant del Dia internacional dels Arxius té lloc la Setmana Internacional dels Arxius i  la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han recollit les activitats que es podran realitzar a diferents arxius del territori.

La Diputació de Barcelona presenta amb el lema «Arxius i audiovisuals: memòria-cinema-progrés» un seguit d'activitats per donar a conèixer els arxius a la ciutadania com a eines de memòria i de progrés, en aquesta ocasió, resseguint l’evolució dels mitjans audiovisuals a Catalunya i l’exhibició del cinema en l’àmbit local en els darrers 100 anys.

 

Un viatge per la història del patrimoni audiovisual

Fotografies i filmacions històriques provinents de l'Arxiu General i de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona il·lustren l’evolució dels mitjans audiovisuals a Catalunya i l’exhibició del cinema en l’àmbit local en els darrers 100 anys.

Avui s’ha estrenat Un viatge per la història del patrimoni audiovisual a casa nostra (1936-2022) on es recullen algunes de les imatges del Cinema amateur del Prat, un moviment que constitueix una de les experiències més interessants de la història cultural del Prat i l'alt nivell que han assolit alguns dels nostres cineastes situa aquest moviment en un lloc destacat en el conjunt del cinema realitzat per no professionals a Catalunya.

L’arxiu té fons audiovisuals diversos, que recullen en imatges diferents mirades sobre el Prat a partir dels anys cinquanta del segle passat. Destaca, pel seu volum i qualitat, el fons de cinema amateur que recull  prop de 200 pel·lícules d’autors locals filmades entre 1949  i 1986 .  L'any 2013 des de patrimoni cultural es va fer l'exposició El cinema amateur del Prat.

Des de La Capsa juntament amb Patrimoni cultural, es durà a terme durant el mes de juliol el projecte Cinema i Música. És un projecte de residència impulsat per la Capsa que treballa amb músics de la ciutat amb una estreta relació amb el territori i que busca fer sortir al músic de la seva zona de confort per tal d'esdevenir creador. Els darrers anys Cinema i Música ha canviat de fil conductor i s'ha endinsat dins de l'Arxiu Municipal per fer recerca dins de la col·lecció del cinema amateur del Prat.

La importància del patrimoni audiovisual

Viu l’estiu a la terrassa de La Capsa!

Viu l’estiu a la terrassa de La Capsa! Anònim (no verificat) dv., 03/06/2022 - 18:37
Image

Les nits i els vespres d’estius són un marc incomparable per trobar-se, relaxar-se i compartir una bona estona a l’aire lliure. 
Ja ens ve de gust sortir al carrer i aprofitar la llum del sol fins a l’últim raig. A La Capsa volem gaudir al màxim del nostre espai preferit, la terrassa i és per això que durant els mesos de juny, juliol i setembre podreu escoltar i veure múltiples propostes de música en directe, dj's i cinema fetes a casa.

A més, proposem un Taller de Dj Junior pels més joves a càrrec de Billy DJ. Si teniu entre 12 i 17 anys i voleu aprendre a mesclar d’una manera creativa, us hi esperem!   Les inscripcions comencen el 9 de juny, a les 16.30 hores i es poden  realitzar directament als equipaments culturals o bé a través del web online.elprat.cat

NoDjSession’s

Aquests vespres a la terrassa donem cabuda a gent del Prat - que tot i no ser dj! - ens fa una selecció de la seva música preferida. Les #NoDJSesions, són sessions en què no importen els beats, l’estil o la tècnica… Només és música que gent comparteix amb altra gent. Una banda sonora perfecta per a les nits d’estiu. Durant aquest any podrem escoltar l'electrònica dels qui han cursat el taller de Dj a La Capsa o d'Àlex Yamuza, les noves tendències de la mà de Mel Víctor o el que escolta la professora d'urban, Raquel RV,  als seus auriculars, entre d'altres.

#Demo

La música en directe a la terrassa s’emmarca dins del cicle #Demo, un cicle de músiques diverses de petit format que ens acosta el bo i millor de les músiques de la ciutat i propostes consolidades de l’escena nacional.  Enguany, el folk, el soul o el punk seran la banda sonora de les nits d'estiu. Alondra Bentley, la qual hi ha col·laborat a l'Almeuritme d'aquest any, presentarà el seu últim disc el 18 de juny , concert que servirà de tret inaugural a tota la programació d'estiu. A partir d'aquí, The Spammers, Zick & Soul, Drop Band o Marc Mata ens mostraran el bon estat de forma dels grups potablava.

Cinema i Música

Les nits dels dimecres d’estiu les protagonitzarà el ja clàssic Cinema i Música. Aquest any, les pel·lícules del fons del cinema amateur de la ciutat que es conserva a l’Arxiu Municipal tornen a ser les protagonista. Les obres de Frederic Comas, Agustí Casas, Pau Giralt i Jose Luis Montes, serviran com a llenç perquè els músics Ivo Valdivielso, Carlos Sáez, Carlos Garcia Reche i Ona expressin la seva creativitat en clau de banda sonora.

Ràdio Hangar

Per qui no ho sàpiga, Ràdio Hangar és el nom del podcast que abandera La Capsa més jove. Aquest projecte que vol esdevenir una sort de ràdio comunitària i jove – i urbana! -, tanca la seva primera temporada tot fent un programa en directe i acompanyat de diverses sorpreses. Estigueu atentes per saber-ne més!

Wall of Sound

A més a més, i perquè la música no pari, podreu escollir la selecció de cançons que sonaran a la terrassa del Bar. El Wall of Sound – i plantes – estarà cada tarda d'estiu permanentment a la terrassa i mitjançant la playlist col·laborativa Jukebox del Bar podreu posar i escoltar els vostres temes preferits.

Així doncs, no teniu excusa per no treure-us la sal i la calor aquests mesos d'estiu a la terrassa de La Capsa. A més, El Prat acull aquesta i un bon grapat més d’activitats durant aquest estiu: elprat.cat/viulacultura

 Us hi esperem!

Música en directe, dj’s i cinema de proximitat a la fresca

Cinema i Música 2021

Arnau Pascual, Garazi Baretxe i Paula Merino, Nico Mellon, Duo Chagall.

PROJECTE

Cinema i Música

La sinergia de llenguatges creadors o el que passa quan fas sortir un músic de la seva zona de confort

PROJECTE

Músiques balcàniques amb Jordi Urpí

Cartografies de la diàspora

PROJECTE

Cinema i Música 2020

Caireles, Albert Burcet i Los Astronautas del Modo

PROJECTE

Cinema i Música 2019

David Gómez, Antonio Miyagi, Violeta Veinte i Xavi Alias

PROJECTE

Cinema i Música 2018

PARCOUR, Jordi Pujol, REFLEX i LaJonkollective

PROJECTE

Cinema i Música 2017

Keaton, Chaplin, Lloyd i Méliès sonen a La Capsa

PROJECTE

Cinema i Música 2016

Com sentirem la presència de Dràcula? La història de Faust? El Golem o el desquiciat Doctor Caligari? Noves composicions ens ajuden a redescobrir joies de la història del cinema

PROJECTE

Almeuritme 2016

Alegria

PROJECTE

Cinema i música: L'Escola d'Arts en Viu + Carlos Sáez i el cinema de Frederic Comas

Cinema i música: L'Escola d'Arts en Viu + Carlos Sáez i el cinema de Frederic Comas Anònim (no verificat) dj., 20/05/2021 - 19:00

Com cada juliol des de fa ja anys, torna el Cinema i Música a la plaça Joan Garcia-Nieto. Per segon any, amb un cicle de pel·lícules del fons de cinema amateur del Prat que es conserva a l’Arxiu Municipal,  que acompanyaran diversos músics de la ciutat amb la creació d’una banda sonora. Es tracta de pel·lícules fetes amb pocs recursos però amb uns resultats molt interessants que van fer del cinema amateur pratenc , entre els anys 1949-1986, un referent en el seu temps.

Per a la primera sessió de l'edició del 2022, presentem una doble proposta: 

Creació musical i visual de L'Escola d'Arts en Viu
Per primera vegada en la història del Cinema i Música, els alumnes de l'ensemble de pianos acompanyaran en directe amb una creació musical pròpia, una peça visual creada pels alumnes de teatre. Aquesta peça ens parla de la quotidianitat als camerinos d’un teatre a través d'un timelapse que ens ensenyarà els secrets que s’hi amaguen dins.

Carlos Sáez i el cinema de Frederic Comas 

A continuació, el jove guitarrista pratenc Carlos Sáez, posarà música al cinema d'en Frederic Comas a través de diverses de les seves pel·lícules, on es mostra la vida quotidiana i cultural del Prat dels anys 70 i 80.  Frederic Comas és un autor amb una llarga trajectòria en la realització de pel·lícules no professionals i ha treballat amb diferents formats. Es va iniciar en la fotografia, activitat que ha compaginat sempre amb el cinema. La seva extensa  obra combina el documental i el reportatge amb peces curtes de ficció. L’interessa plasmar temes propers, de persones, activitats o espais. Així, recull en imatges riuades, homenatges, festes populars o carrers.

Image
<p>Gratu&iuml;t&nbsp;</p>
Plaça Joan Garcia-Nieto
Actiu
Inactiu
Inactiu

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA